Blog

 • Acasă
 • /
 • Articole și analize
 • /
 • Critică din partea reprezentanților Turciei la AKPM la adresa AKPM (Reuniunea Parlamentarilor Consiliului Europei)
 • 16 Iul

  Critică din partea reprezentanților Turciei la AKPM la adresa AKPM (Reuniunea Parlamentarilor Consiliului Europei)

  La adunarea Generală de Vară a Reuniunii Parlamentarilor Consiliului Europei care s-a întrunit la Strasbourg, Orhan Miroglu, membru din partea Turciei, a criticat faptul că vorbitorul oaspete al Turciei nu a fost invitat la această Reuniune de vară având în ordinea de zi migrația și refugiații, deși Turcia este țara care adăpostește cel mai mare număr de refugiați din lume.

  La Adunarea Generală a AKPM, întrunită la Strasbourg, la sesiunea la care s-a discutat subiectul migranților și refugiaților, Miroglu a subliniat faptul că în raportul întocmit de parlamentarul Finlandez Susanna Huovinen nu se face o distincție între migranți și refugiați, și a spus că, dacă Reuniunea Parlamentarilor Consiliului Europei refugiatului îi spune migrant, înseamnă că face abstracție de dreptul internațional. Pentru unii oameni, diferența între migrant și refugiat înseamnă diferența între viață și moarte.

  Miroglu, care a subliniat că din toată lumea, Turcia este țara care și-a deschis porțile celor mai mulți refugiați, a mai spus: „nu pot accepta ideea ca să nu fi fost invitat niciun vorbitor din Turcia la această sesiune care ocupă o mare parte a ordinii de zi a reuniunii acestei perioade”. Moroglu a îndemnat țările europene la responsabilitate în privința asigurării nevoilor refugiaților.

  Miroglu, care a răspuns întrebărilor reporterului A.A. după încheierea sesiunii, a spus că, instituțiile europene se fac că nu văd atitudinea epopeică a Turciei în privința migranților și a refugiaților. El a mai adăugat că „aici se discută despre subiectul migrației, dar nu a fost invitat niciun primar sau responsabil care a pus umărul la greu, din Turcia, țara cea mai implicată în acest subiect.” S-a adresat Consiliului General al Primăriei Atenei. A comentat, spunând: „De fapt, acestea sunt strădanii de a face abstracție de superioritatea orașelor turcești precum Mardin, Gaziantep, Șanliurfa și alte orașe ale noastre care își deschid porțile refugiaților, fără să aștepte ceva în schimb.”

  Referitor la raport, și Gülsün Bilgehan, o altă reprezentantă a Turciei, care a luat cuvântul la Adunarea Generală, referindu-se la faptul că numărul de refugiați de pe suprafața Pământului este mai mare decât populația unor țări europene, a mai spus: „Cred că, așa cum se specifică în cadrul raportului, țara mea trebuie să ocupe un loc special în privința acceptării refugiaților. Trebuie să menționez faptul că poporul turc și-a însușit refugiații cu o mare maturitate. Poporul nostru care are mai multe probleme de ordin diferit, nu a văzut asta ca pe o problemă și și-a acordat sprijinul. Primăriile Gaziantep și Șanliurfa își asumă atribuții importante în a-i primi pe refugiați, cooperând cu instituțiile europene.”

  Zühal Topçu, care reprezintă tot Turcia, s-a exprimat, zicând: „Avem nevoie de mai multe politici de cooperare. De când a început criza, guvernul Turc și organele societății civile au asigurat nevoile refugiaților cu o dăruire de sine extraordinară.”

  Sahiba Gafarova, membră AKPM care reprezintă Azerbaidjanul, a atras atenția asupra faptului că „în țările europene, mii de refugiați și migranți dorm pe sub poduri și că o mare parte a acestora sunt copii”, subliniind că asta este o sursă de rușine și că ar trebui să dezvolte conștiința responsabilității.

  În ceea ce-l privește pe Eduard Köck, care reprezintă Austria la AKPM, a avut un discurs care a generat reacții. Köck a susținut că migranții și refugiații vin îm țările Europei nu doar din cauza războiului. A Adăugat că: „Văzând sprijinul pe care îl acordăm, vin și mai mulți. Nu ar trebui să facem organizări atractive. Altfel, vor veni și mai mulți.”

  Hamdi Yilmaz

Comentariu

Lăsați un comentariu