Blog

 • Acasă
 • /
 • Știri
 • /
 • Rusia cere ONU sporirea ajutorului umanitar în Siria
 • 12 Sep

  Rusia cere ONU sporirea ajutorului umanitar în Siria

  Rusia a făcut apel la emisarul ONU în Siria, Staffan de Mistura, și la comunitatea internațională să majoreze ‘de urgență’ ajutorul umanitar în Siria și să ia parte la reconstrucția țării, relatează AFP.

  Într-o scrisoare adresată lui Staffan de Mistura, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a subliniat “nevoia unor eforturi suplimentare din partea comunității internaționale pentru a ajuta populația siriană”, a anunțat ministerul într-un comunicat.

  Serghei Șoigu “îi cere lui Staffan de Mistura să majoreze de urgență volumul ajutorului umanitar și să participe activ la reconstrucția de case, școli, spitale, infrastructuri distruse, prin intermediul organizațiilor umanitare și al ONU”, conform comunicatului.

  Apelul survine la câteva zile după încheierea asediului asupra a două enclave din Deir Ezzor, impus de aproape trei de ani de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) și spart de forțele siriene sprijinite de armata rusă. “Au fost create condiții pentru pace și revenirea la o viață normală”, a precizat ministerul rus.

  Totuși, situația rămâne ‘complicată’ în taberele de refugiați Al-Tanf și Uqayribat, situate în provincia Hama, conform ministerului, care susține că locuitorii acestora au nevoie de peste 1.000 de tone de ajutor alimentar și de 80 de tone de ajutor medical.

  “Pentru ca sutele de mii de refugiați să revină la locuințele lor cât mai repede posibil, Siria are nevoie de consolidarea eforturilor comunității internaționale”, a afirmat Șoigu, conform ministerului pe care îl conduce.

  Într-un comunicat separat, armata rusă a anunțat luni trimiterea a circa 40 de specialiști în deminare la Deir Ezzor, dar și câini antrenați pentru astfel de operațiuni. În total, 175 de experți în deminare vor fi desfășurați în Siria.

  Aliat al regimului lui Bashar al-Assad, Rusia a intervenit militar în conflict în septembrie 2015 pentru a ajuta forțele pro-regim, atunci în dificultate în fața rebelilor și a jihadiștilor.

  De atunci, regimul a obținut numeroase victorii, printre care și cea de la Deir Ezzor.

  Provincia Deir Ezzor, a cărei capitală poartă același nume, este ultima regiune din Siria controlată încă în mare parte de SI. Deși forțele pro-regim controlează două enclave în oraș, restul rămâne în continuare în mâinile jihadiștilor.

  Sursa: agerpres

Comentariu

Lăsați un comentariu