Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă -Timişoara poate primi refugiaţi
La Timisoara există un Centru de Tranzit în Regim de Urgenţă, unic în lume, cu o capacitate de 200 de locuri. În acelaşi perimetru, Inspectoratul General pentru Imigrări are un centru cu 50 de locuri, pentru solicitanţii de azil.
Oficialii UNCHR declară că, în cazul în care România se va confrunta cu valuri de mii de imigranţi – scenariu posibil în momentul în care Ungaria va finaliza gardul anti-imigranţi, autorităţile vor pregăti tabere speciale cu corturi, pentru a-i ajuta pe fugari. În cazul în care aceştia vor forţa graniţa României cu Serbia, trebuie să ceară azil. În caz contrar, sunt trimişi înapoi în ţara vecină, în baza unei înţelegeri între cele două state.
Există temeri serioase ale autoritatilor romane privitoare la fluxurile migrantilor care vor afecta şi Caraş-Severinul, având în vedere şi măsurile adoptate recent de Guvernul ungar de a construi un gard la frontiera cu Serbia.
Anul acesta, în primele şapte luni, în Centru de Tranzit în Regim de Urgenţăde la Timişoara au fost cazaţi o sută de imigranţi. Anul trecut, numărul acestora a fost de 274, în 2013 – când s-a înregistrat un vârf – numărul lor a fost de 396, în 2012 – 135, în 2011 – 241, iar în 2010 – 139.
Toate persoanele cazate la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara au intrat în România legal.
Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara, din cadrul Centrului Regional de Cazare şi Proceduri Timişoara, funcţionează în baza unui Acord semnat în 8 mai 2008, între Guvernul României, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM). Un acord care vizează evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională şi relocarea ulterioară a acestora. Centrul de la Timişoara vizează acordarea de sprijin celor mai vulnerabile categorii de refugiaţi din lume.
migrantcenter.ro
niciun comentariu