Blog

  • Acasă
  • /
  • Știri
  • /
  • Comunicat de presă – UNHCR în România
  • 23 iun.

    Comunicat de presă – UNHCR în România

    Comunicat presa Ziua Mondiala a Refugiatului, 20 iunie 2016

    Cu o persoană din 113 afectată, strămutarea forţată atinge un nivel record

    UNHCR, Geneva, 20 iunie 2016: Conflictele şi persecuţia au făcut că deplasarea forţată la nivel mondial să se agraveze brusc în 2015 atingând cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, generând suferinţe umane imense, potrivit unui raport publicat astăzi de către UNHCR, Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

    unchr_logo  Raportul anual al UNHCR, intitulat Tendinte Globale 2015 care urmăreşte deplasarea forţată la nivel mondial, pe baza datelor primite de la guverne, agenţii partenere şi rapoartelor proprii ale organizaţiei, declară faptul că 65,3 milioane de persoane au fost forţate să se deplaseze la sfârşitul anului 2015, în comparaţie cu 59,5 milioane cu doar douăsprezece luni înainte. Aceasta este prima dată când a fost depăşit pragul de 60 de milioane de persoane. (Video Raport Tendinte Globale 2015)

    Totalul de 65,3 milioane de persoane cuprinde 3.2 milioane de persoane aflate în ţările industrializate şi care la sfârşitul anului 2015 erau în aşteptarea deciziei de a primi azil (cel mai mare număr înregistrat de UNHCR), 21,3 milioane de refugiaţi la nivel mondial (cu 1,8 milioane mai mult decât în 2014, şi cel mai mare număr de refugiaţi de la începutul anilor 1990), şi 40,8 milioane de persoane, care au fost forţate să îşi părăsească locuinţele, dar aflându-se totuşi în interiorul graniţelor propriilor ţări (o creştere de 2,6 milioane faţă de 2014 şi cel mai ridicat număr înregistrat).

    În comparaţie cu populaţia lumii, de 7.349 miliarde [1], aceste cifre fac ca una din 113 de persoane la nivel global să fie acum solicitantă de azil, strămutată intern sau refugiată — un nivel de risc pentru care UNHCR nu cunoaşte niciun precedent. Per ansamblu, în prezent, există mai multe persoane strămutate forţat decât populaţia Regatului Unit 1, a Franţei sau a Italiei.

    Deplasarea forţată a fost în creştere încă de la mijlocul anilor 1990 în majoritatea regiunilor, însă în ultimii cinci ani, rata acesteia a crescut. Motivele sunt triple: situaţiile care determină valurile mari de refugiaţi durează de mult timp (de exemplu, conflictele din Somalia sau Afganistan întră acum în al treilea, respectiv al patrulea deceniu), noi situatii dramatice sau conflicte reaprinse apar în mod frecvent (astăzi, cel mai mare conflict fiind în Șiria, dar în ultimii cinci ani, astfel de situaţii au apărut în Sudanul de Sud, Yemen, Burundi, Ucraina, Republica Centrafricană etc.), iar ritmul cu care sunt găsite soluţii pentru refugiaţi şi persoanele strămutate intern a fost în scădere încă de la finalul Războiului Rece. Nu mai recent de 10 ani, la sfârşitul anului 2005, UNHCR a înregistrat o medie de 6 persoane strămutate la fiecare minut. Astăzi, acest număr este de 24 pe minut — aproape dublul frecvenţei obişnuite cu care respiră un adult.

    Tot mai multe persoane sunt strămutate forţat ca urmare a războiului sau persecuţiei, acest lucru fiind îngrijorător în sine dar si factorii care pun în pericol refugiaţii se înmulţesc, de asemenea, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi. ‘Pe mare, un număr înfricoşător de refugiaţi şi migranţi mor în fiecare an; pe uscat, oamenii care fug de război îşi găsesc drumul blocat de graniţele închise. Întreaga politică gravitează în jurul solicotărilor de azil în unele ţări. Dorinţa naţiunilor de a lucra împreună nu doar pentru refugiaţi, ci pentru interesul uman colectiv este ceea ce se încearcă astăzi, iar acest spirit de unitate trebuie neapărat să primeze’.

    Trei ţări dau jumătate din refugiaţii lumii

    Dintre ţările care fac obiectul raportului Global Trends, următoarele ies în evidenţă: Șiria, cu 4,9 milioane, Afganistanul cu 2,7 milioane şi Somalia cu 1,1 milioane împreună reprezentând mai mult de jumătate din refugiaţii la nivel mondial aflaţi sub mandatului UNHCR. În acelaşi timp, Columbia cu 6,9 milioane, Șiria cu 6,6. Milioane şi Irakul cu 4,4 milioane au înregistrat cel mai mare număr de persoane strămutate intern. Yemen a dat cele mai multe persoane nou deplasate intern în 2015 — 2,5 milioane de persoane, sau 9% din populaţia sa.

    … Si sunt în mare parte din Sudul Global

    Efortul Europei de a gestiona mai mult de un milion de refugiati si migranti care au ajuns traversând Marea Mediterană a dominat atenţia multora în 2015; cu toate acestea, raportul arată că marea majoritate a refugiaţilor lumii se aflau în altă parte. În total, 86% dintre refugiaţii aflaţi sub mandatul UNHCR în 2015 erau în ţările cu venituri mici şi medii, aproape de situaţiile de conflict. Această cifră se ridică la peste 90% din totalul de refugiaţi din lume, dacă sunt incluşi şi refugiaţii palestinieni aflaţi sub responsabilitatea organizaţiei soră a UNHCR, şi anume UNRWA (Agentia Natiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni). La nivel mondial, Turcia a fost cea mai mare ţară gazdă, cu 2,5 milioane de refugiaţi. Între timp, Libanul a găzduit mai mulţi refugiaţi în raport cu populaţia sa decât oricare altă ţară (183 refugiaţi la 1000 de locuitori). În raport cu dimensiunea economiei sale, Republica Democrată Congo a găzduit cei mai mulţi refugiaţi (471 refugiaţi pentru fiecare dolar al produsului intern brut pe cap de locuitor, calculat la paritatea puterii de cumpărare).

    Cresterea cererilor de azil

    În ţările industrializate, 2015 a fost şi un an record pentru noi cereri de azil, înregistrând două milioane de cereri (contribuind la cele 3,2 milioane de cazuri încă în aşteptare, la sfârşitul anului). Germania a primit mai multe cereri de azil decât orice altă ţară (441,900), reflectând în mare măsură disponibilitatea de a primi refugiaţii care au venit în Europa pe Marea Mediterană. Statele Unite ale Americii au înregistrat al doilea cel mai mare număr de cereri de azil (172,700), multe dintre aceste persoane fugind de violenţa legată de bandele din America Centrală. Un număr important de cereri de azil a fost, de asemenea, înregistrat în Suedia (156,000) şi Rusia (152,500).

    Aproape jumătate din refugiaţii lumii sunt copii

    Copiii au reprezentat 51% din refugiaţii lumii în 2015, conform datelor pe care UNHCR a fost în măsură să le adune (date demografice complete nu au fost disponibile pentru autorii raportului). Îngrijorător este faptul că mulţi au fost separaţi de părinţii lor sau au călătorit singuri. În total, au existat 98,400 de cereri de azil pentru copiii neînsoţiţi sau separaţi de familiile lor. Acesta este cel mai mare număr înregistrat de UNHCR/ şi o reflectare tragică a modului în care deplasarea forţată la nivel mondial afectează disproporţionat vieţile tinere.

    Fără a putea merge acasă

    În timp ce numărul total de deplasări forţate la nivel global a fost mai mare decât oricând, numărul celor care au putut să se întoarcă la casa lor sau să găsească o altă soluţie (integrarea locală într-o ţară de refugiu sau relocare în altă parte) a fost mic. 201,400 de refugiaţi au putut să se întoarcă în ţările lor de origine în 2015 (în special, în Afganistan, Sudan şi Somalia). Acest număr a fost mai mare decât totalul din 2014 (126,800), dar substanţial mai mic în comparaţie cu vârfurile înregistrate la începutul anilor 1990. 107,100 de refugiaţi au fost admişi pentru reinstalare în 30 de ţări în 2015 — reprezentând doar 0,66% dintre refugiaţi sub mandatul UNHCR, (prin comparatie, 26 de ţări au admis relocarea a 105,200 refugiaţi în 2014, reprezentând 0,73% din populaţia de refugiaţi aflată în grija UNHCR). Cel puţin, 32,000 de refugiaţi au fost naturalizaţi pe parcursul anului, majoritatea în Canada şi în număr mai mic, în Franţa, Belgia, Austria şi în altă parte.

    Situaţia deplasărilor pe regiuni în 2015 (de la cel mai mare număr la cel mai mic)2

    1. Orientul Mijlociu si Africa de Nord

    Războiul din Șiria a rămas principala cauză a deplasărilor la nivel mondial şi a suferinţei asociate. Până la sfârşitul anului 2015, acesta a trimis în exil cel puţin 4,9 milioane de oameni că refugiaţi, şi a strămutat intern 6,5 milioane — reprezentând aproximativ jumătate din populaţia Siriei de dinainte de război. Conflictul din Irak a strămutat intern 4,4 milioane de oameni până la sfârşitul anului şi a dat aproape un sfert de milion de refugiaţi. Războiul civil din Yemen, care a început în 2015, a deplasat intern 2,5 milioane de oameni până la sfârşitul lunii decembrie — cea mai mare deplasare nouă în comparaţie cu oricare alt conflict la nivel global. Incluzând cei 5,2 milioane de refugiaţi palestinieni sub mandatul UNRWA, cei aproape o jumătate de milion de libanezi forţaţi să-şi părăsească casele şi să rămână în ţară, plus alte câteva situaţii de mai mică amploare, fac ca regiunea Orientul Mijlociu şi Africa de Nord să înregistreze cea mai mare strămutare în comparaţie cu oricare altă regiune (19,9 milioane).

    2. Africa Sub-Sahariană

    Africa Sub-Sahariană a înregistrat cel mai ridicat număr de strămutări forţate în 2015, după Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Conflictul acerb şi continuu din Sudanul de Sud din 2015, dar şi din Republica Centrafricană şi Somalia, plus deplasările noi sau continue în masă, în şi din ţări precum, Nigeria, Burundi, Sudan, Republica Democratică Congo, Mozambic şi altele, au dat împreună 18,4 milioane de refugiaţi si deplasaţi intern până la sfârşitul anului. Între timp, Africa Sub-Sahariană a găzduit 4,4 milioane de refugiaţi în total — mai mult decât orice altă regiune. Șase dintre primele 10 naţiuni gazdă din lume au fost ţările africane, conduse de Etiopia şi urmate de Kenya, Uganda, Republica Democrată Congo şi Ciad.

    3. Asia şi Pacific

    Regiunea Asiei şi Pacificului a înregistrat aproape o şesime din numărul de refugiaţi la nivel mondial sau deplasaţi intern în 2015, ceea ce face să fie a treia cea mai mare regiune ca număr de deplasări. Unul din şase refugiaţi sub mandatul UNHCR a fost din Afganistan (2,7 milioane de persoane), unde aproape 1,2 milioane de persoane au fost deplasate intern. Myanmar a fost a doua regiune cu cel mai ridicat număr de refugiaţi şi deplasaţi intern (451,800, respectiv 451,000). Pakistanul (1,5 milioane) şi Republica Islamică Iran (979,000) rămân printre principalele ţări din lume care găzduiesc refugiaţi.

    4. America

    Numărul tot mai mare de persoane care fug de bande şi de alte tipuri de violenţă din America Centrală a contribuit la o creştere cu 17% a deplasărilor de-a lungul acestei regiuni mari. Refugiatii şi solicitanţii de azil din El Salvador, Guatemala şi Honduras au atins cifra de 109,800, cei mai multi venind în Mexic si Statele Unite si reprezentând o creştere mai mare de cinci ori în decurs de trei ani. Columbia, cu o situaţie de lungă durată, a rămas ţara cu cel mai mare număr de deplasări interne din lume (6,9 milioane).

    5. Europa

    Situaţia din Ucraina, vecinătatea Europei cu Siria şi Irak, plus sosirea a mai mult de un milion de refugiaţi şi migranţi de mai multe naţionalităţi prin Marea Mediterană, toate acestea au dominat imaginea deplasărilor în această regiune în anul 2015. Țările europene împreună au dat 593,000 de refugiaţi — cei mai mulţi din Ucraina; şi au găzduit 4,4 milioane — 2,2, milioane dintre aceştia în Turcia. Cifrele furnizate de Guvernul Ucrainei anunţă 1,6 milioane de ucraineni ca fiind deplasaţi acolo. Raportul Tendinţe Globale 2015 menţionează 441,900 cereri de azil în Germania, unde populaţia de refugiaţi a crescut cu 46%, de la nivelul său din 2014 la 316.000.

    END

    Informatii aditionale

    Raportul Tendinţe Globale 2015 produs de UNHCR se lansează în data de 20 iunie, de Ziua Mondială a Refugiatului, în strânsă legătură cu Campania noastră pentru semnarea petiţiei #AlăturiDeRefugiaţi.

    Pachetul multimedia pentru Raportul UNHCR Tendinţe Globale 2015 (include infografice, fotografii, material video, etc) poate fi găsit aici.

    UNHCR în România

    Gabriela Leu, Responsabil Comunicare

niciun comentariu

Adaugă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării reprezintă acceptul dvs. pentru această folosință. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri vedeți
politica de utillizare cookie-uri
Setări cookie
Accept toate Cookie-urile
By continuing to browse or by clicking "Accept All Cookies" you agree to the storing of first and third-party cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.
Cookie Policy
Cookie Settings
Accept All Cookies